Gut Commensal E.coli Proteins Activate Host Satiety Pathways Following Nutrient-Induced Bacterial Growth Jonathan Breton,1,5 Naouel Tennoune,1,5 Nicolas Lucas,1,5 Marie Francois,1,5 Romain Legrand,1,5 Justine Jacquemot,1,5 Alexis Goichon,1,5 Charlène Guérin,1,5 Johann Peltier,2,5 Martine Pestel-Caron,2,5,6 Philippe Chan,3,5 David Vaudry,3,5 Jean-Claude do Rego,4,5 Fabienne Liénard,7 Luc Pénicaud,7 Xavier Fioramonti,7 Ivor S. Ebenezer,8 Tomas Hökfelt,9 Pierre Déchelotte,1,5,6 Sergueï O. Fetissov1,5*1Inserm UMR1073, Nutrition, Gut and Brain Laboratory, Rouen, 76183, France
2Microbiology Laboratory GRAM, EA2656, Rouen, 76183, France
3PISSARO Proteomic Platform, Mont-Saint-Aignan, 76821, France
4Animal Behavior Platform (SCAC), Rouen, 76183, France
5Institute for Research and Innovation in Biomedicine (IRIB), Rouen University, Normandy University, 76000, France
6Rouen University Hospital, CHU Charles Nicolle, 76183, Rouen, France
7Centre for Taste and Feeding Behaviour, UMR 6265-CNRS, 1324-INRA, Bourgogne Franche Comté University, F 21000 Dijon, France
8Neuropharmacology Research Group, School of Pharmacy and Biomedical Sciences University of Portsmouth, Portsmouth, PO 1 2DT England, UK
9Department of Neuroscience, Karolinska Institutet, Stockholm, 17176, SwedenCes travaux ont bénéficié du soutien du programme européen INTERREG IVA 2 des 2 mers, de la région Haute-Normandie et de la Fondation Marie Curie CIG NeuROSens.
Cell Metabolism, 24 novembre 2015